top of page

Tor

Vilken barnbokskaraktär känner du dig mest lik?

Mulle Meck för att han är en återvinnare som bygger t ex ett flygplan av cykeldelar. Det tilltalar mig. Men jag är nog också lik Pettson som är en samlare liksom jag.

Hur kommer du på hur dina lekparker ska se ut?

Ofta är det så att en idé bara kommer till mig när jag fått förutsättningarna och sett platsen! Då sätter jag mig ner och bygger en modell…

Har du något drömprojekt som du skulle vilja göra?

Jaa… just nu har jag ett på gång! Bananlekparken, även kallad Banankontakt!

Hur kommer det sig att du är så bra på det här?

Haha… jag är väl lite barnslig!!!

 

Motivering Eldsjälspriset 2014:

Tor Svae är en lekande och snickrande konstnär, som med ett kompromisslöst barnperspektiv låtit tusentals barn bokstavligen kliva in i barnböckernas värld. Tor är en eldsjäl som med fantasi och en ovanlig förmåga skapar miljöer som får barnen att känna sig som självklara huvudpersoner i det vi kallar barnkultur. Tor har designat och byggt lekparker och miljöer i barnbibliotek från Hudiksvall till Moldavien, Minsk och Washington. Lekmiljöerna präglas av hög konstnärlighet och finurlighet och är dessutom rejäla och slitstarka.

p_Tor-Svae_2010-04-22-082_print.jpg

Foto: Stefan Tell

DSC06528.jpg
Foto: Jacob Götestam

klara

Vad gör du på jobbet?

Som projektledare tar jag hand om mycket av det praktiska planeringsarbetet. Jag är en av dom som ser till att Tors modeller blir verklighet och att slutresultatet ser ut som han vill. Jag sköter också utställningsbokningarna för Barnutställningar.nu och får ha kontakt med arrangörer över hela landet och också åka runt och bygga upp utställningarna. Det är ett helt underbart arbete.

 

”Leka, lära, läsa” pratar ni mycket om, vad innebär det?

-Det är kärnan i vår verksamhet oavsett vilken slags lekmiljö vi gör. Våra utställningar är alltid baserade på barnböcker och via leken väcks nyfikenhet för bokstäver och ord och det leder till läsning och förhoppningsvis läsglädje. Och så vips så har man lärt sig nåt!

 

Hur är det att jobba med pappa Tor?

Det är full fart framåt och inte en tråkig minut!

 

Har du någon favorit bland barnbokskaraktärerna?

Jag har alltid varit svag för Barbro Lindgrens karaktär Loranga. Så underbart fri. Jag älskar honom!

Monika

På vilket sätt jobbar du med Tor?

Jag är exekutiv producent och ansvarar för allt som rör avtal och ekonomi. Det är mig ni har kontakt med när ni vill skapa något med Tor som handlar lekplatser eller större utställningar.

Vad är skälet till att du samarbetar med Tor?

Jag vill bidra till att det byggs fler lekparker och kulturhus för barn runt om i landet. Och för att det är stimulerande att hjälpa Tor med att hålla ordning på allt som rör avtal och ekonomi.

 

Vad gör du annars?

Jag kommer ursprungligen från nöjesindustrin, där jag arbetar som teaterproducent, projektledare och manager.

Jag var också med i skapandet av Junibacken på Djurgården och Funnys Äventyr, ett kulturhus för barn i Malmö.

Varför är det så roligt att arbeta med Tor?

Han har ju ett genuint intresse av att uppmuntra barn till att läsa böcker. Och för att han brinner för att skapa roliga och innehållsrika lekplatser. Hans entusiasm och humor smittar av sig och han är omtänksam och vänlig mot alla sina medarbetare.

 

548958_10151569549946698_1756491090_n_edited.jpg
bottom of page